שומרים על דור ההמשך
- פורסם ע״י super admin
- בפברואר 16, 2016
- 0 תגובות
מה נפוץ ואיך למנוע פציעות כדורסל בילדים ובני נוער | ד“ר מוקי יניב
פורסם ב: מכבי FOX תל אביב | 2016/2
כדורסל הינו אחד מענפי הספורט הפופולאריים ביותר בארץ. עם השנים יותר ויותר ילדים ובני נוער מצטרפים למעגל המתאמנים והשחקנים וכיום אלפי מתאמנים פעילים במהלך היומיום. היתרונות הרבים בעיסוק הספורטיבי, טומנים בחובם גם סיכוני פגיעות ופציעות ספורט. בשנים האחרונות קיימת עליה מתמדת בכמות פציעות הספורט הקורות אצל ילדים ובני נוער. ניתן לחלק את הפציעות לשני סוגים עיקריים: הפציעות החריפות, המתרחשות באירוע חבלה ברור כמו בהיתקלות, נפילה, סיבוב הקרסול או הברך. והפציעות עקב עומס יתר, המתרחשות באופן הדרגתי כמו פגיעות ”מאמץ“ למיניהן.
מהן הפציעות הנפוצות בכדורסל בילדים ובני נוער: קרסול: נקע הקרסול הינו מתיחה או קרע של רצועה המחברת בין שתי עצמות. הקרסול הינו האיבר הפגיע ביותר לנקיעות ובעיקר בענף כדורסל. השילוב של תנועה קיצונית של הקרסול, כמו בנחיתה על רגל של שחקן בריבאונד, מהווה גורם נפוץ לאירוע של נקיעה של הקרסול. הכוח הנוצר בנחיתה כזו על הקרסול, ובעיקר בשחקני כדורסל שלהם בד“כ כפות רגליים ונעליים במידות גדולות, יוצרים מנוף כוח חזק היוצר פגיעה ברצועות הקרסול. בילדים ובני נוער, עלול להתרחש באותו מנגנון גם שבר שבקבוצת הגיל הזו, עלול לערב את איזור לוחית הצמיחה בקרסול. ברך: כאב ברכים בשל עומס על המנגנון האחראי על יישור הברך הינה פגיעה מאוד נפוצה בבני נוער. באזור מתחת לגיד הפיקה נוצר באופן נרמלי עומס גדול של כוחות משיכה חזקים כאשר הספורטאי קופץ, נוחת ורץ. לאורך זמן עלולה להיווצר פגיעה מקומית היוצרת כאב, תפיחות וקושי בפעילות ספורטיבית. זהו מצב נפוץ יחסית בבני נוער ואופייני לענפי ספורט הדורשים קפיצה ונחיתה. פציעות חריפות עלולות אף הן להתרחש בשחקנים הצעירים, פציעות אלה עלולות לפגוע במבני הברך כמו ברצועות הצדדיות או הצולבות או במניסקוסים.
כמה עצות טובות למניעת פציעות כדורסל בילדים ובני נוער: ·שימוש בנעלי ספורט מותאמות לכדורסל, בעלות מבנה גבוה, לא מחליקות, ומותאמות לגודל. )שימו לב – ילדים צומחים ויש צורך לוודא התאמת גודל הנעל(. ·חימום ומתיחות הינם חלק חשוב במניעת פציעות בקבוצת בילדים ובני נוער הנמצאים בתהליך צמיחה. ·תאום כמות האימונים וסרגל עלייה בעומס עשוי למנוע פגיעות של עומס יתר. ·גיוון האימונים וחלוקת העומס – החלפת אימוני כדורסל יומיומיים בחלק מהימים באימוני כוח, גמישות ואתלטיקה. בדרך זו ימנע עודף עומס ממוקד על השלד ויתאפשר פיתוח מאוזן של הגוף הנמצא בתהליכי צמיחה. ·היה ערני לקיום כאב או פציעה. אין הגיון ב“התעלמות“ מהפציעה. ·במקרים של כאב מתמשך או פציעה חוזרת – פנה לעזרה לאנשי המקצוע. )מאמנים, פיזיותרפיסטים( ובמידת הצורך לרופא. שומרים על דור ההמשך )ד“ר מוקי יניב: מנהל השירות לפגיעות ספורט וכירורגיה ארתרוסקופית בית חולים דנה – מרכז רפואי תל אביב. ומנהל ספורטופדיה).
0 תגובות