Shin Splints – מתואר ככאב בקדמת השוק בצד אחד או בשניהם בעת פעילות ספורט הכוללת ריצה (משחקי כדור, אתלטיקה, ריצה למרחקים ארוכים ובינוניים), קפיצה (ריקוד, טניס) ויכול להופיע גם בהליכה ספרטיבית
עד 20% מהמתאמנים בריצה יסבלו מכאב זה בשלב כלשהו במהלך פעילותם הספורטיבית. המצב שכיח מאוד בחיילים ובאנשים צעירים הנמצאים בשלבי הכנה לקרת גיוס.
פירושו המילולי של המושג Shin Splints הינו "קוצים בשוקיים" אך שם זה הינו למעשה לא אבחנה מדויקת אלא תאור כאב בשוקיים המופיע בעת פעילות גופנית לכאב זה יכולות להיות מספר סיבות. הסיבות השכיחות הינן :
· MTSS– Medial Tibial Stress Syndrome
· Chronic Compartment Syndrome
· Stress Fracture
Medial Tibial Stress Syndrome– כאב או חוסר נוחות בשוק במהלך ריצה או פעילות ספורט אחרת. מופיע בעיקר בתחילת הריצה ומוקל כשהאיזור המעורב "מתחמם". הסיבה ל-MTSS היא דלקת במעטפת של עצם הטיביה (periost) ולכן המצב נקרא גם פריוסטיטיס(Periostitis). הגורמים ל-MTSS מתחלקים לפנימיים הקשורים לאדם עצמו וחיצוניים התלויים בסיבות אחרות. גורמים פנימיים כוללים :קיצור של שרירים סביב הקרסול, הברך והירך, חולשת שרירי האגן ועיוותים בכף הרגל. גורמים חיצוניים הם לרוב תבנית ריצה לא נכונה, תוכנית אימונים לא מבוקרת, נעלים ומדרסים לא מתאימים. הטיפול כולל תרגיל חיזוק שרירים, מתיחות, הורדת תהליך דלקתי בעזרת עיסוי עמוק ואלקטרו תרפיה, הכוונה להנעלה ומדרסים מתאימים במידת הצורך ומנוחה מפעילות מכאיבה. לעיתים ניתן יהיה להוסיף לטיפול גם טיפול תרופתי נוגד דלקת.
Chronic Compartment Syndrome– שרירי השוק האחראיים על הפעלת הקרסול ושרירי כף הרגל ממוקמים בשוקי ו"ארוזים" במעטפת. בעת פעילות גופנית חלה עליה של לחץ בתוך המעטפת המכונה "מדור". במצבים מסוימים חלה מסיבה לא ידועה עליית הלחץ במדור בעת הפעילות והדבר גורם לכאב, לחץ ולעיתים תחושת נימול בכף רגל בזמן ריצה אשר מתגבר במהלכה ויורד בהדרגה במנוחה.
אבחנה נעשית ראשית על פי הקשבה יסודית לטיב התלונה. בנוסף ניתן בעזרת בדיקת לחצים תוך מדורים הנעשית לפני ולאחר ריצה להדגים קיום מצב זה. הטיפול כולל בתוכו מנוחה, חיזוק שרירים ושינוי תבנית ריצה. אם כל אלה לא פותרים את הבעיה קיימת אפשרות להתערבות כירורגית.
Stress Fracture – שבר מאמץ בעצם השוק הינו כשמו – פגיעה ברקמת העצם ממש. המצב בא לביטוי ככאב חזק בשוק המופק בזמן ריצה, הליכה ולעתים נשיאת משקל על הגפה. כאב שמתגבר במהלך הפעילות ובשלב מסוים יכול להגיע למצב של חוסר יכולת לשאת משקל על הרגל. הגורם לשבר מאמץ הוא עליה לא מבוקרת ולא מדורגת של עומסים חוזרים ונשנים. של ריצה וקפיצה. האבחנה נעשית אף היא על ידי הסיפור הקליני ובעזרת בדיקות הדמיה כמו מיפוי עצמות ולעתים ניתן לאבחן בצילומי רנטגן. טיפול בעיקר מתבסס על מנוחה מפעילות וחזרה הדרגתית לפעילות.