פיקת הברך הינה העצם העגולה הממוקמת בקדמת המפרק. הפיקה מרכזת את הכוחות הפועלים על הברך במהלך פעולת היישור והכיפוף של הברך. על הפיקה מופעלים כוחות גדולים המגיעים למאות ק"ג.
בניגוד למפרקים אחרים, הפיקה הינה חלק ממפרק שאינו ממש יציב ולכן במהלך פעילותינו, באם סך הכוחות הגדולים הפועלים על הפיקה, אינם מאוזנים, עלולה הפיקה לזוז ממקומה ולבצע "פריקה של הפיקה". פריקת הפיקה פירושה יצאת היקה ממסלולה הקבוע וקפיצה שלה אל הצד החיצוני של הברך.
אירוע של פריקת הפיקה הינו אירוע דרמטי, המלווה בכאב ניכר, ונפיחות הברך. לעיתים גורמת פריקת הפיקה לפגיעות תוך מפרקיות כמו פגיעה בסחוסים, שברים תוך מפרקיים ופגיעה ברצועה מייצבת הפיקה (MPFL).
הטיפול בפריקת הפיקה נחלק לטיפול בשלב החריף, בו יש להחזיר את הפיקה למיקומה. לאחר הטיפול החריף, יש לבצע הערכת הפגיעות שהתרחשו במפרק תוך שימוש באמצעי הדמיה כמו צילומי רנטגן CT ו/או MRI .
לעיתים, במצבים בהם קיימים שברים תוך מפרקיים בעלי משמעות, יידרש טיפול דחוף ניתוחי. ברוב המצבים, ניתן יהיה להתחיל בטיפול "שמרני" המבוסס על קיבוע זמני של הברך, הורדת הנפיחות (לעיתים צורך בשאיבת דם מתוך המפרק), וטיפול פיסיותרפי.
במקרים בהם מתרחשות פריקות חוזרות של הפיקה, למרות טיפול שמרני אינטנסיבי, יהיה צורך להמליץ על ביצוע ניתוח, שמטרתו לייצב את הפיקה למניעת פריקות נוספות.
סוג הניתוח יקבע תוך התחשבות בגורמים רבים, ובראשם גילו הביולוגי של המטופל, קיום מבנה שלד ו"עיוותים בשלד" התורמים לאי יציבות הפיקה.
כאשר מדובר בפריקות פיקה חוזרות בילדים ומתבגרים,נדרשת התאמה של הטכניקה הניתוחית, על מנת שלא לגרום לפגיעה בצמיחה העתידית של הברך.
בספורטופדיה, אנו מתמחים בסוגי ניתוחים שונים המותאמים לאוכלוסייה הצעירה בה עדיין מתקיים תהליך הצמיחה.